• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Avcılar'a Japonya modeli geliyor

Avcılar'a Japonya modeli geliyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Marmara Depremi'nin vurduğu İstanbul Avcılar'da yeni binalar için en fazla 4 kat için izin vermesi nedeniyle kentsel dönüşüme başlanamadı. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, ilçe için dezavantajlı durumu avan

Marmara Depremi'nde İstanbul'da en çok zararı gören ilçelerin başında gelen Avcılar'da toplam 270 kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı. Avcılar'da 1823 konut ve 326 işyeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. O tarihte yapılan tespitlere göre, 5 bin 106 konut ve 872 işyeri orta hasara, 3 bin 685 konut ve 461 işyeri de hafif hasara uğradı.

Marmara Depremi'nden etkilenen Avcılar'da depremden 16 yıla yakın süre geçerken, deprem tehlikesi gündemden düşmedi. İstanbul'un birçok ilçesinde kentsel dönüşüm projesi ile binalar yenilenirken, Avcılar'a çalışmalara başlanamadı. Avcılar Belediye Başkanı CHP'li Handan Toprak Benli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilçedeki önemli bölümü 5-6 katlı olan binaların yenilenmesi halinde 4 kat sınırlaması getirmesinin çalışmaların aksadığını dile getirdi.

"DEZEVANTAJ, AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR" 

Deprem gerçeğinin avantaja dönüştürülebilecek bir olgu olduğunu ifade eden Başkan Handan Toprak Benli, "Deprem ile felaket yaşanır. Sıkıntının dışında bereket de fışkırabilir. Biz Avcılar'da deprem felaketini birlikte yaşadık. Bu aynı zamanda acıları avantaja çevirebilecek bir durumdur. Buradaki insanların yaşam alanı ve avantajlarını koruyarak planlı, yerinde bir dönüşüm mümkündür" dedi. 
Başkan Benli, 1750'li yıllarda Lizbon'da meydana gelen depremi değerlendiren din adamlarının ahlaki dejenerasyonlar nedeniyle cezalandırma olarak nitelendirerek insanların bu nedenle öldüğünü savunduğunu, bilim adamlarının tek neden olarak fay hattının kırılmasını gösterdiğini söyledi.

Benli, Jean-Jacques Rousseau'nun farklı bakış açısıyla "Tanrı sadece fakirleri sevmiyor olabilir mi? Neden sosyo-ekonomik yapısı yüksek insanlar ölmüyor, orada dejenerasyon yok mu? Jeolojik denilen olay da hep fakir mahallelerinin altından mı geçiyor" dediğini anlattı.

"BİLİMSEL PROJELER HAZIRLANMALI"

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, şöyle devam etti:
"Bilimsel destek almış binalar depremde yıkılmaz. Zemine göre yapıldığı ve bilimsel destek alınarak, sosyo-ekonomik olarak desteklenirse o binalar yıkılmaz, insanlar deprem acıları yaşamaz. Bilimsel projeler hazırlanmalı, yerel ve merkezi yönetimlerin desteği, kredilendirilme ile zemine uygun binalar yapılıp denetlenmeli. Günümüzde her zemine bina yapılabiliyor. Sürekli depremlerin olduğu dünyanın gelişmiş ülkelerinden Japonya örneğinden yola çıkarak Avcılar'ın dezavantaj gibi görünen durumunu hazırlayacağımız plan ve destekle avantaja çevirmek istiyoruz."

Avcılar'da 2000'den önce yapılan bütün binaların risk analizlerinin yapılmasını istediklerini hatırlatan Başkan Benli, 5-6 katlı binaların yenilenmesi konusunda mevzuat sorununun aşılamadığını vurguladı.

"YATAY KENTLEŞME"

Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzin verilen kat sayısı 4. İnsanlar haklı olarak 'Diğer iki kat ne olacak? diye soruyor. Bu binaları yıktırıp yenisini yaptıramıyorlar. Halkın önüne büyük bir çözümle gitmek zorundayız. Eski mahallelerimizdeki evlerin yenilenmesi konusunda sıkıntı var. Yeşilkent ve Firuzköy Mahallesi'nin imar planı bile yok. Diğer 7 mahallemizde eski evler var yenilenemiyor. Mutlaka üst plan yapmalıyız. Avcılar halkını mahallesinden göndermeyeceğiz. Hümanist yaşam alanı olacak. Büyük, dikey binalar değil; yatay kentleşme."

"BİR TARAFI GÖL, DİĞERİ DENİZ"

Başkan Benli, Avcılar'ın jeolojik yapı bakımından bir tarafında deniz, diğerinde göl bulunduğunu yerleşim birimimin bunlardan yukarı doğru yükselen platoya sahip olduğunu anlatırken, "Çok güzel bir kentleşme halinde her yerden deniz ve gölü görebileceği bir alan. En yüksek alanda ev yaparsanız deniz ve gölü görebiliyorsunuz. Her sokak ve caddesi deniz veya gölü gören; su ile buluşabilen bir kent. İnsanların yerinde kalacağı komşularından ayrılamayacağı sosyal donatı alanları olan caddeleri geniş bir Avcılar'ı sağlamayı hedefliyoruz. Dünyanın en güzel kentlerinden biri olacaktır" ifadelerini kullandı.


hurriyet

Bu haber toplam 2280 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Havaray bu bölgeye yarayacak!26 Ocak 2015 Pazartesi 07:50
  • Tuzla'ya "havaray" geliyor14 Ocak 2015 Çarşamba 10:52
  • Türkiye'nin 3. büyük köprüsü yaya trafiğine açıldı12 Ocak 2015 Pazartesi 07:53
  • Kabataş-Mecidikeköy metrosu start alıyor!08 Ocak 2015 Perşembe 07:57
  • THY karşılıklı 54 seferini iptal etti08 Ocak 2015 Perşembe 07:44
  • Kara kış ulaşımı aksattı08 Ocak 2015 Perşembe 07:37
  • Özelleştirmede gaza basıldı31 Aralık 2014 Çarşamba 07:53
  • Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi31 Aralık 2014 Çarşamba 07:22
  • Konya-İstanbul YHT seferleri 17 Aralık günü başlıyor11 Aralık 2014 Perşembe 08:27
  • Ankara-İstanbul YHT hattında güvenlik sorunu yok11 Aralık 2014 Perşembe 08:15
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim