• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Pahalızede olmayın !

Pahalızede olmayın !
Farklı iş kollarından inşaat sektörüne giren tecrübesiz firmalar hatalı hesaplarla konut fiyatlarını artırınca yeni konutzede riski ortaya çıktı. Bir dönem ucuz fiyatla satışa çıkan konutların yarım kaldığını ve arkasında bir çok mağdur bıraktığını hatırl

İNŞAAT sektörüne sonradan dahil olan, tecrübesiz firmalar ‘konutzede’ yaratma riski taşıyor.Geçtiğimiz yıllarda ucuz ev satan firmalara yüksek talep olduğunu ancak çok sayıda firmanın iflas ederek, işleri yarım bıraktığını hatırlatan sektör temsilciler, şimdilerde hatalı hesaplarla konut fiyatlarının arttığını ve bu kez pahalı konutzedelerin ortaya çıkabileceğini söylüyor.  İstanbul’da geçtiğimiz yıllarda ucuz konut furyası yaşandığını hatırlatan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “İnşanlar 2010-2013 yıllarında evim olsun hayaliyle ucuz ev satışı yapan firmalara yöneldi ve hayal satın aldı. O  projeler yarım kaldı ve 100 bine yakın konutzede oldu. Şimdi de konut sektörünü bilmeyen firmalar inşaata yöneldi. Emlakçıların, kaldırım mühendislerinin hesapları ile yola çıkıyorlar. İşler planlanan gibi gitmeyince ev fiyatlarını yükseltiyorlar. Yüksek fiyatla satmayınca da inşaatın yarım kalma riski doğuyor. Ucuz evlerin yarattığı konutzedeler yerine şimdilerde pahalı konutzedeler doğacak” dedi. 

ARSA MALİYETİ ARTIYOR

Demir, doğru hesapla yola çıkmayan firmaların, maliyetler yükselince kaliteden ödün verdiklerini belirterek, konut fiyatlarının yükselmesinde en büyük etkenin arsa fiyatları olduğunu söyledi. “Arsa sahipleri haksız kazanç elde ediyor” diye konuşan Demir şunları söyledi: “Beylikdüzü’nde 2 sene önce arsa sahibine yüzde 30 pay veriyorduk, şimdi yüzde 50 oldu. 1 milyon dolara arsa alan 30 milyon dolar kazanıyorsa buna bir düzenleme getirilmeli. Bizim yüzde 35 teklif ettiğimiz yere, inşaata sonradan giren firma gelip, hesap yapamadan yüzde 50 diyor. Sonradan o rakamla bu işin bitmeyeceğini görüyor.”

GİRİŞ-ÇIKIŞA BAKILACAK

İnşaatta kâr marjının yüksek olduğunu düşünen yatırımcıların konut sektörüne girmeye hevesli olduğunu söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “İnşaata yeni firma iş almak için arsa sahibine verdiği payı arttırıyor. Uzun vadeli düşünmediği için sonu hayal kırıklığı oluyor. Sektörde yeni oyuncu gerek ama kalıcı olunmalı. İnşaata girip nemalanıp giderlerse işin sonu hayal kırıklığı olur” dedi. İyi etüt çalışması yapmadan sektöre giren firmaların konutzede yaratacağını belirten Durbakayım, İNDER olarak İnşaatçılar Odası kurarak, sektöre giriş-çıkışları kontrol atına almayı hedeflediklerini söyledi.

Hatalı hesap fiyata yansıyor

‘DAVULUN sesi uzaktan hoş gelir, inşaat da öyle’ diyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise, maliyetler hesaplarını hatalı yapan firmaları tüketici için de risk oluşturduğu belirtti. Dumankaya, “Hatalı hesap fiyatlara da yansıyor. Mesela Fikirtepe’de yeni yapılan projeler birbirine çok benzer özellikte. Ama biri metrekaresine 5 bin 500, diğeri 9 bin istiyor. Fiyat aralığı bu kadar açık olmamalı” dedi.

Yüzde 18 KDV’yi duyan vazgeçiyor

YENİ inşa edilen konut projelerin KDV’nin yüzde 18’e yükseldiğini hatırlatan Demir İnşaat’ın patronu Hamit Demir, bu alanda kamudan destek beklediklerini söyledi. Alıcıların KDV’yi duyunca alım kararından vazgeçtiğini belirten Demir, yurtiçi ve yurtdışı gayrimenkul satışlarının artması için KDV’de yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti. İhracata sağlanan desteğin inşaat sektörüne sağlanmadığını belirten Demir, “Yabancıya gayrimenkul satışı da ihracat. Ülkeye çuvalla döviz sokuyoruz. Buna rağmen desteklenmiyoruz. İhracatçı KDV iadesini müracaat ettiği ay alıyor, bizim anamız ağlıyor. İadeleri almamız 1 yılı geçiyor. KDV oranı, vergi iadesi ve yurtdışı tanıtımlarında kamudan destek bekliyoruz” dedi.

Dönüşümden vazgeçilecek

KENTSEL dönüşüm sürecinin bir adım ileri 2 adım geri ilerlediğini belirten Hamit Demir, hak sahiplerinin tamamı ile anlaşma noktasında zorluk yaşadıklarını söyledi. İstanbul Sultangazi’de 55 dönümde kentsel dönüşüm planladıklarını ve yüzde 80 oranında anlaştıklarını belirten Demir, şunları söyledi:  “2012 yılında dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanımız bize ‘3’te 2 ile anlaşın, anlaşmayan için kamulaştırma yapılacak’ dedi. Şimdi yerel yönetimler yüzde 100 anlaşın diyor. Ama 1 eve 19 ev isteyen var. Bu şekli ile dönüşüm zor. Firmalar böyle giderse geri çekilir ve bu ülkeye zarar verir.” İstanbul Beylikdüzü’ndeki Demir Lavida ve Demir Romance konut projelerinde satışların devam ettiğini belirten Demir, 2015 yılında 600 milyon lira yatırım yapacaklarını söyledi.  Yılın ilk yatırımını İzmir Gaziemir’de yapacaklarını belirten Demir, İstanbul’un yanı sıra Aydın ve Çeşme’de de gayrimenkul projesi geliştireceklerini kaydetti.

hurriyet

Bu haber toplam 2027 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut fiyatları burada fırladı!09 Şubat 2015 Pazartesi 07:44
  • Sultanahmet Camisi'nin bir minaresinde kayma var09 Şubat 2015 Pazartesi 07:39
  • Bu ilçede değer yüzde 50 arttı!26 Ocak 2015 Pazartesi 08:57
  • Beklenen yasa yürürlüğe girdi!26 Ocak 2015 Pazartesi 07:58
  • Kadıköy'deki binaların yüzde 75'i yenilenmeli26 Ocak 2015 Pazartesi 07:55
  • Tarihi Kayaköy’e otel projesine tepki26 Ocak 2015 Pazartesi 07:28
  • Konut satışında rekor26 Ocak 2015 Pazartesi 07:25
  • AVM'lerin açılıp kapanmasına vali karar verecek26 Ocak 2015 Pazartesi 07:22
  • İkinci el konut alırken dikkat!26 Ocak 2015 Pazartesi 05:53
  • Emlakçıyı aradan çıkaran müşteri mahkum oldu14 Ocak 2015 Çarşamba 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim