• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

İkinci el konut alırken dikkat!

İkinci el konut alırken dikkat!
İkinci el konut alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Türkiye pazarına girdiği 2013 yılından bu yana sektörde hızla ilerleyen Keller Williams’ın Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, tüketicilere ikinci el konut alırken dikkat etmeleri gereken noktalarla ilgili açıklamalarda bulundu. 2014 yılında 1 milyonu aşkın evin el değiştirdiğini belirten Emre Erol, en çok satışın başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Mersin, Tekirdağ, Kocaeli, Konya ve Muğla’da gerçekleştirdiğini söyledi. İkinci el konut alım ve satımlarında objektif üçüncü bir gözün mutlak ihtiyacına vurgu yapan Erol, özellikle yaşanan tapu problemlerinin profesyonel danışmanların araştırmasına bırakılmasının doğru bir yöntem olduğunun altını çizdi.
 
Türkiye pazarına girmesiyle sektörde hızla ilerleyen Amerikalı gayrimenkul devi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, ikinci el konut alımında takip edilmesi gereken adımları belirtti. Her geçen gün hızla artan yeni konut projelerine rağmen ikinci el konuta talebin azalmadığını belirten Emre Erol; “2014 TÜİK istatistiklerine göre Kasım ayının sonunda 1.030,715 konut el değiştirdi. Yine TÜİK istatistikleri ele alındığında İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Mersin, Tekirdağ, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Muğla’da ikinci el konut satışı gerçekleşti. İkinci el konut alımlarının her geçen yıl arttığı düşünülürse konut alacak tüketicileri daha dikkatli ve bilinçli olmaları konusunda uyarıyoruz. Alınması planlanan ikinci el konutta herhangi bir ipotek, haciz, borç vb. gibi bir kayıt olup olmadığının kontrol edilmesi, binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmaması ve evin topu durumunun araştırılması ileride sorun yaşamamanız için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.”.
 
Brüt ile net metrekare farkına dikkat
 
Net ve brüt metrekare konusunda yaşanan karışıklığı gidermek için tapuya bakmanın mutlak gerekliliğini vurgulayan Emre Erol gayrimenkul alacakları uyardı. Emre Erol; “Topuda mülk brüt olarak belirtilir. Dolayısıyla fiyatlandırılması da brüt üzerinden yapılır. Yani balkon, asansör boşluğu vs. gibi alanlar brüt metrekarenin içerisindedir. Ancak hane halkı için yaşam alanı oldukça önemli. Dolayısıyla bireyler net metrekare üzerinden yaşam alanlarını planlamalı ve bu planlamaları yaparken bütçelerine dikkat etmeliler ” dedi.
 
Konut alırken profesyonelliğe dikkat
 
Kurumsal, güvenilir, daha önce iş yapılan ya da bir tanıdığınızın tavsiyesi ile bulunan profesyonel danışmanlar ile çalışmanın; yaşanması muhtemel riskleri en aza indirgeyeceğini belirten Erol; “Mal sahibi ile doğrudan temas etmek bazen iki taraf için de sorunlara yol açabilir. Objektif ve profesyonel üçüncü bir kişiden fikir ve destek almak, satın alma sürecinin hızlı ve sağlıklı yönetilmesine destek olur. Profesyonel gayrimenkul danışmanı, alıcıya aradığı evin en iyisini, en kısa sürede bulmasına yardımcı olmasının yanı sıra gerekli resmi dokümanların eksiksiz temini ve süreç takibi, ev tesisatın yapısal bir hasara sahip olup olmadığın kontrolü, ortaya çıkan ya da çıkabilecek problemler konusunda alıcının bilgilendirilmesi ve bu problemlerin giderilmesi için çözümler üretilmesi gibi tüm süreç boyunca alıcıya birçok hizmet sağlamaktadır. Keller Williams olarak biz, yeni yasalar ve gelişmeler hakkında danışmanlarımıza sürekli eğitim vererek, müşterilerimize en iyi hizmeti sunmalarını sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Zemin etüdü önemli
 
Türkiye’nin Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Graben Sistemi üzerinde bulunması olası deprem riskini arttırıyor. Herkesin kabul ettiği deprem gerçeğinin konut seçerken göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Emre Erol; “Ülkemizdeki ikinci el konut stokundaki kalite ve yasal altyapının düşük olmasının mevcut stoktaki dönüşümü etkiliyor. Satın alımlarda konut sahiplerinin daha sonra herhangi bir sorun yaşamamaları ve can güvenliklerini korumaları için binanın yaşına, altyapısına ve özellikle bina ve zemin etüdü iyi yapılmış deprem yönetmenliğine uygunluğuna dikkat etmeleri gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 
 

milliyet

Bu haber toplam 1250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut fiyatları burada fırladı!09 Şubat 2015 Pazartesi 07:44
  • Sultanahmet Camisi'nin bir minaresinde kayma var09 Şubat 2015 Pazartesi 07:39
  • Bu ilçede değer yüzde 50 arttı!26 Ocak 2015 Pazartesi 08:57
  • Beklenen yasa yürürlüğe girdi!26 Ocak 2015 Pazartesi 07:58
  • Kadıköy'deki binaların yüzde 75'i yenilenmeli26 Ocak 2015 Pazartesi 07:55
  • Tarihi Kayaköy’e otel projesine tepki26 Ocak 2015 Pazartesi 07:28
  • Konut satışında rekor26 Ocak 2015 Pazartesi 07:25
  • AVM'lerin açılıp kapanmasına vali karar verecek26 Ocak 2015 Pazartesi 07:22
  • İkinci el konut alırken dikkat!26 Ocak 2015 Pazartesi 05:53
  • Emlakçıyı aradan çıkaran müşteri mahkum oldu14 Ocak 2015 Çarşamba 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim