Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'ndaki Ovit Tüneli'nin yapım işini üstlenen yüklenici firma 7 gün, 24 saat çalışarak, yolun 12 bin 100 metresini tamamladı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Fevzi Polat ile meclis üyeleri, Türkiye'nin en uzun tüneli Ovit'te devam eden çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Ovit Tüneli inşaatı proje müdürü Alper Eryiğit, burada yaptığı açıklamada, çalışmaların aynı hızda devam etmesi halinde tünelin 2015 yılının sonunda bitirileceğini söyledi.
Tünelin zemin şartlarının zaman zaman zor olduğunu belirten Eryiğit, şöyle konuştu:
"Çalışmalarımıza 2012 yılında başladık ve yaklaşık 2 yıldır yoğun bir şekilde çift vardiya şeklinde sürdürüyoruz. Hiç ara vermeden 7 gün 24 saat çalışıyoruz ve şu ana kadar 12 bin 100 metreye ulaştık. Toplamda tünel boyu 25 bin metre ve 12 bin 100 metresi bitmiş durumda. İspir ve İkizdere'den çalışmalarımızı iki yönlü olarak yapıyoruz. İspir tarafından ortalama 3 bin 300 metre ilerleme sağladık. Rize tarafından ortalama 2 bin 700 metre ilerledik. Bu tüpün bir yarısı ve diğer tarafta bunları topladığınızda ortalama 12 bin 100 metre bitmiş durumda. Ayrıca bir yandan beton işleri de devam ediyor. Betonu biten kısım ise yaklaşık 6 bin 800 metre. Açılmış kısmın hemen hemen yarısının beton çalışması da bitti."
Zeminde karşılaştıkları zorlanmalar nedeniyle hızlı ilerleyemediklerini dile getiren Eryiğit, "Zeminde neyle karşılayacağımız bilmiyoruz. Zemin şartları ve zemindeki farklılıklar olmasa hızımız iki kat artar. Hedefimiz hızlı ilerlemek. İnşallah bir aksilik çıkmazsa tünel belirlenen tarihte tamamlanmış olacak" dedi.
Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak
Polat ve beraberindeki meclis üyeleri Ovit'in devamı olan 2 bin 349 rakımdaki Dallıkavak Tüneli inşaatını da gezdi.
Tünelin kontrol mühendisi Celalettin Keleş ise işin yüzde 52'lik kısmının tamamlandığını belirtti.
Ovit, Dallıkıvak ile Kırık tünel inşatlarının tamamlanmasıyla Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlanacağını, ağır kış şartlarının asgari seviyeye ineceğini vurgulayan Keleş, şunları kaydetti:"Tünel inşaatlarının en önemli özelliği kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesinin ortadan kalkacak olması. Kış aylarında sürekli aksayan ulaşım aksamadan, güvenli bir halde yapılacak. 6 bin 100 metre olan Dallıkavak tünel inşaatının şu ana kadar yaklaşık yüzde 52'lik kısmı tamamlandı. 4 tüpte 3 bin 400 metre açıldı ve 3 bin metresi betonla kemerlenmiştir. Dallıkavak Tüneli mevcut yolu 4,5 kilometre kısaltmaktadır. Aynı zamanda kış mevsiminde Dallıkavak Geçidi olan yerde yaşanılan sorunlar ortadan kalkacak. Karlı, buzlu yollardan ziyade daha güvenli sağlıklı bir yol ortaya çıkacak, rakım aşağı düşecek. Karadeniz sahilinden Erzurum'a seyahatiniz Ovit ve Kırık'ın bitmesiyle 2 saat düşecek."
AA