• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Tamer Özyurt: TOKİ tüzüğünün dışına çıktı!

Tamer Özyurt: TOKİ tüzüğünün dışına çıktı!
TOKİ’nin tüzüğünün dışına çıktığını vurgulayan Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “TOKİ’nin esas amacı dar gelirli insanları ev sahibi yapmak ama lüks konut yapıyor.

Lüks konut özel sektörün işi. Bunun yerine özel sektörün yapamadığı ucuz konutu üretirse kendi işini yapmış olur” dedi.

Esenyurt’ta hayata geçirdiği projelerle dikkat çeken Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ile Esenyurt’taki merkez ofislerinde bir araya geldik.

Tamer Özyurt, 25 yıl önce bölgeye ufak bir nalbur dükkanı ile giriş yaptı. Fakat bugün bölgenin silüetine ve kimliğine büyük değer katan bir çok projede imzası var. Lüks herkesin hakkı anlayışı ile projelerine hayat veren Özyurt’a uzun zaman imar sorunları ile boğuşan Esenyurt’ta neden bu kadar ısrarcı olduğunu sorduk. Özyurt, “Biz Esenyurt’ta ısrar etmedik Esenyurt bizde ısrar etti. Burada 59 bin TL’lerle insanları ev sahibi yaptık. Çok büyük paralar kazanmadık ama Esenyurtluların Tamer abisi olduk” dedi.   

Artık Esenyurt’ta da fiyatların yükseldiğini belirten Tamer Özyurt, “Maliyet kaynaklı konut fiyatları artıyor. Fiyatlar artıyor ama sabit gelirlinin kazancında bir artış yok. Özel sektör bu kesimden her geçen gün uzaklaşıyor. Ucuz konut yapmak TOKİ’nin işi ama o da tüzüğünün dışına çıkmaya başladı. Lüks konut yapıyor. Bunun yerine özel sektörün yapamadığını yani ucuz konut üretse kendi işini yapmış olur” ifadesinde bulundu. 

SABİT GELİRLİ KESİMDEN HER GEÇEN GÜN UZAKLAŞIYORUZ

Şu anda İstanbul’un en ucuz konutunu Özyurtlar üretiyor desek yanlış olmaz. Bu maliyetlerle bu rakamlara nasıl satabiliyorsunuz?

Aralık’tan sonra ciddi bir maliyet artışı yaşandı. Bu oran yüzde 40’lara vardı. Enflasyonun çok üzerinde bir maliyet artışı yaşıyoruz. Rekabetten dolayı yüzde 5-10 karla çalışan sektör yüzde 40’lık maliyet artışını direk fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldı. Yeni yeni yansımaya başladı. Dolayısı ile emlak fiyatlarında bir artış oldu. Konut fiyatları artıyor ama sabit gelirlide herhangi bir gelir artışı yaşanmıyor. Aşağı yukarı 2 yıldır çok fazla değişmeyen bir aylık gelirleri var. Dolayısı ile fiyatlar yüzde 40 daha ucuzken bu kesime yaklaşabiliyorduk fakat şu anda bu kesimden uzaklaştık.

Sizde aynı malzemelerle üretmiyor musun..
Artık biz de 80 TL’lere konut satamıyoruz. Geçen yıl Esenyurt’ta metrekare fiyatlar bin 500 TL idi bu yıl 2 bin 500 TL’yi gördü. İstanbul ortalamasında metrekare fiyatlar 4 bin 500 TL’ye ulaştı. Ama Esenyurt’da 2 bin 500 TL civarında. 

25 YILDIR BÖLGEDE OLMANIN AVANTAJINI KULLANIYORDUK

Siz bir yerde TOKİ’nin yaptığı işi yapıyorsunuz… Doğru mu?

Evet bir yerde öyle. Fakat bunu gücümüz yettiği kadar sürdürebiliriz. Gücümüz daha ne kadar yeter o da ayrı bir konu. 25 yıldır bu bölgede(Esenyurt) olmanın avantajını yaşıyor ve kullanıyorduk. Bu da maliyetleri geri çekmede bir unsur. Bu bölgede artık daralmaya başladı. Proje üretebileceğimiz arsa çok fazla kalmadı. Bundan sonra bu bölgede de arazi bulmak çok sıkıntılı olacak. 

NALBUR DÜKKANINDAN BU GÜNLERE…

25 yıldır Esenyurt’tasınız…. Oldukçada zor bir bölge. Uzun zaman imar sorunları ile boğuştu. Neden bölgede ısrarcısınız? Nasıl bir potansiyel görüyorsunuz?

Aslında biz Esenyurt’ta ısrar etmiyoruz Esenyurt biz de ısrar ediyor. Esenyurt’ta konut yapmak için gelmiş bir firma değilim. Esenyurt’ta küçücük bir nalbur dükkanıyla girdim o gün bugündür de buradayım. 

ESENYURT’UN YÜZ AKIYIZ

Bölgeyi çok iyi tanıyorum, bölge beni çok iyi tanıyor. Son 10 yıldır konut sektörüne geçtik. Bölge bizi sahiplendi. Ciddi bir portföyümüz var. Bölgenin güven unsuruyuz. Bölge bizi bırakmıyor. Buradan çok firma geldi gitti. Biz bir yerde Esenyurt’un yüz akıyız. 

TOKİ BÖLGE ÜRETMELİ GİRİŞİMCİ OLMAMALI

Tekrar TOKİ’ye dönmek istiyorum. TOKİ sadece arsa üretsin proje yapmasın şeklinde düşünenler var. Katılıyor musunuz buna?

TOKİ lüks segmentinde konutlar yapıyor. Bu biraz sıkıntılı. Sadece bölge üretmeli. Bölgede girişimci olmalı ama sonrasında özel sektöre bırakmalı diye düşünüyorum. Girdiği bölgede ısrarsı oldukça, yüksek fiyat politikası ile konut üretmeye devam ettiği sürece özel sektörün işi zor. TOKİ bence şöyle yapmalı; yeni sahalar açmalı özel sektör de onun takipçisi olmalı. Fakat TOKİ girdiği yerden sonuna kadar çıkmıyor. Bu bence yanlış. TOKİ yeni sahaları açtıktan sonra çekilmeli.

TÜZÜĞÜNÜN DIŞINA ÇIKIYOR

TOKİ lüks konut yaparak varlık sebebine de aykırı davranmış olmuyor mu? 

TOKİ’nin tüzüğüne de baktığımızda amacı konut sahibi olması zor ve imkansız olan insanları konut sahibi yapmaktır. Fakat TOKİ’nin ürettiği konutların büyük bir çoğunluğu lüks konut. TOKİ tüzüğünün dışına çıkmış oluyor. Bunun yerine özel sektörün yapamadığı ucuz konut üretebilir diye düşünüyorum. Konut sahibi olmak isteyip de imkanları yetersiz olduğu için olamayan kesime yönelse gerçek işini yapmış olur. 

DEVLETİN KDV KONUSUNDA GERİ ADIM ATACAĞINI SANMIYORUM

Son zamanlarda en çok tartışılan konulardan biri de KDV… Sizce bu konuda bir iyileştirme olur mu?

KDV bütün ülkelerde mevcut. Bizim ülkemizde de 15-20 yıl önce başladı ve artarak devam ediyor. Hükümet burada bir avantaj sağladı ve bunu düşüreceğini sanmıyorum. KDV’nin artması maliyetlerin ve emlak fiyatlarının artmasında önemli bir unsurdur. Daha yeni yeni maliyetlere yansımaya başladı. 2 yıl oldu KDV’nin yüzde 18’lere yükselmesi. Elimizde arazi stokları vardı ya da ruhsatı eski olan projelerimiz vardı ondan dolayı yeni KDV düzenlemesinden çok etkilenmedik. Ama yeni projelerde yüzde 18 KDV uygulanacak. Bunu vatandaşa yansıtmak zor. O nedenle biz kendi maliyetlerimizin üzerine koyup KDV dahil olarak satış yapacağız. Yüzde 18 KDV’nin düşmesi lazım. Konut ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Bir yandan da depreme karşı yapı stoğumuzu yenilemeye çalışıyoruz ama diğer taraftan böyle ciddi bir vergi yükü getiriyoruz. Fakat devletin bu konuda geri adım atacağını hiç sanmıyorum. 

Peki düşündüğünüz gibi olur ve devlet bu konuda geri adım atmazsa sektör bundan  nasıl etkilenir?

Satışları oldukça daralttı zaten. Yabancılarla açığı kapatmaya çalışıyoruz ama şu anda yabancıya satışta da bir daralma var. 

YÜzde 1 KDV uygulamasından dolayı kentsel dönüşüm projelerine yönelme olabilir mi? 

Kentsel dönüşüm çok kolay bir iş değil. Orada da çok ciddi sıkıntılar var. Hala birçok şey oturmadı. Kentsel dönüşümde en eski bölge Fikirtepe, oradaki firmalar bile batma noktasına geldi. Herkes kurtulmaya çalışıyor. Birbirlerine devrediyorlar. 

DÖNÜŞÜM DEĞİL DEĞİŞİM YAPIYORUZ

Özyurtlar’ı kentsel dönüşümde görecek miyiz?

Şu an için hayır. Bize göre kentsel dönüşüm hazır değil. Biz bunu Esenyurt’ta dönüşüm değil de değişim olarak yaşıyoruz. Esenyurt 20 yıl önce yapılan çok katlı gecekondu dediğimiz bir bölgeydi. Ortalama 3-4 katlı depreme karşı dayanıksız binalardı. Şu anda o az katlı gecekonduların yerinde 6-7 katlı modern binalar görüyoruz. 

Kentsel dönüşüm büyük oyuncuların işi. Bizim de zaten yeterince işimiz var. Devam eden 10 tane şantiyemiz var. Toplam 3 bin 500 konut ediyor. Bunlarla uğraşırken bir taraftan da kentsel dönüşüm için hissedarlarla uğraşamayız. Ya işiniz sadece bu olacak ya da hiç girmeyeceksiniz. Kentsel dönüşüme giren firmaların işi de çok kolay değil. 

2015 sizce nasıl bir yıl olur?

2015 yılında da bir seçim yaşayacağız ve bana göre tarihinin en büyük seçimi olacak. Dolayısı ile 2015 çok kötü olmaz ama çok hareketli de olmaz. 2014 yılına benzer bir yıl olur.

SANAYİ BÜYÜMELİ AMA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ KESİLEREK DEĞİL

Hükümetin son dönem inşaat sektörüne yönelik politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?  Mesela Babacan’ın açıklaması…

Talihsiz bir açıklama bence. Biraz da yanlış anlaşılan bir açıklama. Doğruluk payı şurada var; bu ülke sanayiden uzaklaştı. Son 10 yıldır inşaat sektörü parlayınca daha karlı olduğu düşüncesiyle sanayi sektöründeki sermaye inşaat sektörüne kaymaya başladı. Sanayi ve üretimden uzaklaşıldı. 2023 gibi bir hedefi olan bir ülkede sanayinin durması, büyümemesi zaten kötü bir şey. Büyüme inşaat sektöründe oluyor ve sermaye inşaat sektörüne kayıyor. Bu iyi bir gösterge değil. Babacan’ın da vurguladığı bu. Sanayinin büyümesi gerekiyor. Doğru olan da bu. Ama bu inşaat sektörünün önü kesilerek olmamalı. Sanayi teşviklerle canlandırılmalı. Cari açığın artması inşaat sektörü değil. İnşaat sektörü de son yıllarda ihracatçı gibi çalışıyor. Ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor. 

GAZOZCU DA İNŞAATA GİRDİ LİMONCU DA

Sanayideki sermayenin inşaata kaydığını söylediniz. Peki bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çoğu tekstilci inşaatçı oldu. Babacan bence buna değişmek istedi. Gazozcu da, limoncusu da hepsi inşaat sektörüne girdi. Bunların da yüzde 90’ı para kaybederek kendi işlerine geri döndüler. İnşaat sektörü hizmet eden bir sektör. Özellikle son 10 yıldır rantın yüksek olduğu bir sektör değil. Rakamlar yüksek. Kar marjları da yüksek sanıyorlar. 


RÖPORTAJ:ŞENGÜL KIRMIZITAŞ
htemlak

Bu haber toplam 874 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • STFA ailesine 3 önemli isim katıldı11 Aralık 2014 Perşembe 14:04
  • Konut fiyatları artmazsa...08 Aralık 2014 Pazartesi 07:38
  • ÇATIDER, ilk kez IFD Genel Kurulu’nda02 Aralık 2014 Salı 07:45
  • İnşaat sektörü hareketleniyor26 Kasım 2014 Çarşamba 09:15
  • Kayseri'ye büyük yatırımda anlaşıldı26 Kasım 2014 Çarşamba 08:40
  • Ant Yapı yurtdışına 3.30 milyar $ yatırdı20 Kasım 2014 Perşembe 08:00
  • Yapı kataloğu üyeleriyle buluştu18 Kasım 2014 Salı 08:45
  • Mesa'ya 3 ödül birden18 Kasım 2014 Salı 08:15
  • Nef'in yeni iş ortağı You Club Concierge13 Kasım 2014 Perşembe 10:30
  • "Mesa satılıyor" iddialarına cevap geldi13 Kasım 2014 Perşembe 08:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim