• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Babacan'dan şeffaflık paketi!

Babacan'dan şeffaflık paketi!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan imara yönelik düzenlemelere değindi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uluslararası değerlendirmelerde Türkiye'nin uygulamalarının şeffaflık düzeyinin çok daha iyi bir noktaya geldiğini belirterek, "İmarla ilgili sorunları da içerek şekilde bir şeffaflık paketi üzerinde çalışılıyor. Paketin detaylarını Başbakanımız Ahmet Davutoğlu en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacak" dedi.
 
Babacan, finans sektörünün temsilcileri ile temaslarda bulunmak için geldiği New York'ta Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı.
 
Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G-20'nin en önemli gündem maddelerinden birinin şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili konular olduğunu ifade eden Babacan, "Gelişmiş olan ya da gelişmekte olan her ülkede bu konularda daha iyi bir uygulama ihtiyacı var" diye konuştu.
 
Babacan, G-20'de 11 çalışma sahasından birinin de şeffaflık ve yolsuzluk ile mücadele olduğunu kaydetti.
 
Türkiye'nin 2002'den bu yana şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele konularında önemli adımlar attığını belirten Babacan, "Uluslararası değerlendirmelerde Türkiye'nin uygulamalarının şeffaflık düzeyi şu anda çok daha iyi bir noktaya gelmiş durumda. Bu yeterli mi? Bu da değil diyoruz. Daha da kendimizi iyileştirmek için adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Babacan, bu konularda daha fazla düzelme için imarla ilgili sorunları da içerecek şekilde bir "şeffaflık paketi" üzerinde çalıştıklarını belirterek, paketin detaylarını Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacağını söyledi.
 
İmara yönelik düzenlemeler geliyor!
 
Paketteki imara yönelik düzenlemelere de değinen Babacan, Türkiye'de inşaat sektörünün gelişmesini ve milli gelirden aldığı payın artmasını istediklerini belirtti. Babacan, "Öte yandan, hem yerel yönetimlerimizde hem de imar yetkisi olan merkezi kuruluşlarımızda mevzuatla ilgili düzeltilmesi gereken, iyileştirilmesi gereken hususlar var" dedi.
 
Yapılanların şeffaf olması gerektiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:
 
"İmar değişikliklerinin mutlaka şeffaf bir zeminde götürülmesi önemli. Bunun yanında da imar uygulamaları ile beraber bir de rant kavramını bir arada düşünmek gerekiyor. Bu oluşan rantın nerede nasıl vergilendirileceği önemli. Belediyenin alacağı pay, merkezi hükümetin alacağı vergi önemli. Öte yandan, yine bu oluşan rantın toplumda ya da inşaat sektöründe adil bir paylaşımı da çok önemli. Hem ölçüsüz olmamalı bu rant, mutlaka diğer sektörlerle, diğer iş sahaları ile mukayeseli, ölçülü bir ranttan bahsediyor olmalıyız hem de bunun daha adaletli bir paylaşımından bahsediyoruz."
 
Bu konudaki çalışmalara bazı bakanlıklar, imar yetkisi olan kuruluşlar ve bazı belediye başkanlarının da katıldığını dile getiren Babacan, "Belediye başkanlarımızın çoğu da mevcut uygulamalardan son derece rahatsız. Onlar da istiyorlar ki kanunla düzenlenmiş bir alan haline gelirse bunlar, belirsizlikler kanunla giderilirse bizler de çok rahat ederiz" diye konuştu.
 
"NORMALDEN DAHA FAZLA RANT OLUYOR"
 
Babacan, ekonomik fırsatlara erişimde de şeffaflık ve eşitlik gerektiğini vurgulayarak, şimdikinden daha iyi bir uygulamayı gelecek yıl hayata geçirmeyi umut ettiklerini söyledi.
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, belli başlı gayrimenkul projelerine bakıldığında, bunların önemli bir kısmının aslen sanayici olan ve inşaat sektörüne de giren firmaların projelerinden oluştuğunu ifade etti.
 
İnşaat sektöründe proje bazında rekabetten arındırılmış uygulamalar görülebildiğini ve böylece normalden çok daha fazla rant oluşabildiğini anlatan Babacan, "Bunları biraz daha normalleştirmek gerekiyor. Bizim yapmak istediğimiz herhangi bir sektörün önünü kapatmak diğer sektörün önünü açmak değil, oyun sahasını düzeltmek ve rekabet sahasını eşitlemek" dedi.

 
milliyetemlak

Bu haber toplam 650 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut fiyatları burada fırladı!09 Şubat 2015 Pazartesi 07:44
  • Sultanahmet Camisi'nin bir minaresinde kayma var09 Şubat 2015 Pazartesi 07:39
  • Bu ilçede değer yüzde 50 arttı!26 Ocak 2015 Pazartesi 08:57
  • Beklenen yasa yürürlüğe girdi!26 Ocak 2015 Pazartesi 07:58
  • Kadıköy'deki binaların yüzde 75'i yenilenmeli26 Ocak 2015 Pazartesi 07:55
  • Tarihi Kayaköy’e otel projesine tepki26 Ocak 2015 Pazartesi 07:28
  • Konut satışında rekor26 Ocak 2015 Pazartesi 07:25
  • AVM'lerin açılıp kapanmasına vali karar verecek26 Ocak 2015 Pazartesi 07:22
  • İkinci el konut alırken dikkat!26 Ocak 2015 Pazartesi 05:53
  • Emlakçıyı aradan çıkaran müşteri mahkum oldu14 Ocak 2015 Çarşamba 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim