• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Kentsel dönüşüm isyanı

Kentsel dönüşüm isyanı
Artaş Yönetim Kurulu Başkanı, müteahhide gelen garip taleplerden dem vurdu.

Gayrimenkul sektöründe 37 yılı geride bırakan ve son 10 yılda Avrupa Konutları markasıyla 13 bin aileyi ev sahibi yapan Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya,  önemli açıklamalarda bulundu.
 
Sözcü'nün haberine göre, bazı vatandaşların müteaahitleri para basma makinesi olarak gördüğünü söyleyen Süleyman Çetinsaya, “Kentsel dönüşüm sürecinde öyle garip talepler geliyor ki hayrete düşüyoruz.
 
Kimi hak sahipleri ‘Araba al, beni evlendir, düğünümü yap’ diyor. Olacak iş değil. Makul istekler olursa süreç hızlanır” dedi.
 
Müteaahit dayanamaz
 
2012 yılında çıkartılan kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenlenen içinde bir eksiklik bulunmadığını ancak insanların kanuna uygun davranmadığını kaydeden Çetinsaya, “Bir tarafta iyi niyetli vatandaş benim bir evime bir ev ver diyor. Diğer tarafta ise bir dairesi olan beş daire istiyor. Haksızlık orada başlıyor” diye konuştu. İstimlak, kamulaştırma gibi uygulamalarla tıkanmanın önüne geçilmeye çalışıldığını vurgulayan Çetinsaya şöyle devam etti:
 
“Vatandaşın kapısına evini yıkacağım boşalt diye polis gönderecek halimiz yok. Hukuk çerçevesinde yürüyoruz. Ama bir yandan da yatırımlar gecikiyor. 300 hak sahibiyle anlaşan bir müteaahit ayda 300 bin lira kira yardımı yapıyor. Süreç uzadıkça müteaahit buna dayanamaz ki…
 
Kanun çıkarmak yetmiyor, niyet de önemli. Ben ailemi nasıl güvenli yerlere taşırım demesi gereken adam metruklar binalarda yaşamaya devam ediyor, çocuğu çamurun içinde büyüyor. Yanındaki lüks binaları görünce çocuğun karakter yapısı farklı hale gelecek. Onda var bende neden yok diyecek. Bu dengesizliğin ortadan kalkması lazım.”
 
İnşaat aşağıya çekilmesin
 
Yatırımların sanayiden inşaata yönelmesi konusunda hükümet üyelerinin son dönemde yaptığı eleştirileri değerlendiren Süleyman Çetinsaya, “Evet sanayi büyüsün, üretim artsın. Ama sanayi geri kalmasın diye de inşaat sektörünün aşağıya çekilmemesi lazım. Her ikisinin de aynı şekilde yükselmesinden yanayım, çünkü istihdam yaratıyorlar” dedi. Kamu otoritesinin “yatay mimariye geçeceğiz” açıklaması için “hepimizin arzusu” diyen Çetinsaya, “6 – 7 katı geçmeleyim tamam, ancak yayıldığınız zaman da yeşil alan sosyal donatı için yer kalmıyor, o bakımdan bu işin ortasını bulmak lazım” değerlendirmesini yaptı.
 
Balon riski yok, fiyatlar düşmez
 
Ekonomideki iniş çıkışların konut satışlarını etkilediğini söyleyen Süleyman Çetinsaya, “Konutta balon oluşması mümkün değil. Her sene 600 bin kişi evleniyor, büyük şehirlerde deprem riski nedeniyle her zaman konut ihtiyacı olacak” diye konuştu. Gayrimenkulün son 10 yılda hep enflasyonun üzerinde getiri sağladığına dikkat çeken Çetinsaya, “Kim daire almış da bugüne kadar zarar etmiş. İyi planlanmış bir konut projesinde fiyatların düşmesini ben olasılık olarak görmüyorum. Fiyatların düşmesi için yanlış yerde yanlış metrekarelerde konut üretilmesi gerekir” dedi. Yatırımcıların ev alırken, fiyat, müteaahit ve lokasyon konusunda emin olması gerektiğini ifade eden Çetinsaya “Bu üç konuyla ilgili yatırımcının kafasında soru işareti olmamalı” uyarısını yaptı.
 
Hem teslime hem de inşaata başlayacak
 
Hali hazında dört şantiyede inşaat faaliyeti yürüten şirket, Mesa, Öztaş, Kantur – Akdaş ile birlikte ortak hayata geçirdiği Türkiye’nin en büyük özel gayrimenkul projesi Tema İstanbul’da 3 bin 500 konutu gelecek yıl temmuz ayında teslim edecek. Evyap’ın fabrika arazisi üzerinde Artaş – Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat tarafından inşa edilen Vadistanbul projesinde ilk etabın teslimleri yapıldı. İkinci etap 2016 yılında teslim edilecek. 3 bin konutluk üçüncü etabın inşaatına ise 2015 yılında başlanacak. Tem 2 projesinin teslimlerini gelecek şubat ayında gerçekleştirmeye hazırlanan şirket, yeni satışa çıkardığı Avrupa Konutları Kale ise Temmuz 2016’da anahtar teslimi yapacak. Artaş portföyündeki arsalarda yeni projeler geliştirmek için ruhsat çalışmalarını sürdürüyor.
 

milliyetamlak

Bu haber toplam 839 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Dönüşüm imar rantı vergisinden muaf olsun10 Aralık 2014 Çarşamba 07:25
  • Kentsel dönüşümde avantaj sağlayan işbirliği10 Aralık 2014 Çarşamba 07:18
  • Kızıltepe Ulu Cami restore edilecek05 Aralık 2014 Cuma 07:40
  • Kentsel dönüşüm isyanı05 Aralık 2014 Cuma 07:00
  • Kentsel dönüşüm bu ilçede de kabul edildi05 Aralık 2014 Cuma 06:15
  • Ev almadan önce psikolojinizi düşünün!03 Aralık 2014 Çarşamba 08:00
  • Bu kez inatçı belediye çıktı23 Kasım 2014 Pazar 08:00
  • Konut fiyatları neden yüksek?18 Kasım 2014 Salı 07:15
  • Dönüşüm kamulaştı11 Kasım 2014 Salı 09:10
  • Kentsel dönüşümde yeni uygulama10 Kasım 2014 Pazartesi 09:17
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim