• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Üçüncü köprüye 6 ekolojik köprü

Üçüncü köprüye 6 ekolojik köprü
Bakan Veysel Eroğlu: 3. köprü için en az 6 noktada yaban hayatının geçişi için ekolojik köprü yapılması şeklinde bir taahhütname aldık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "3. köprü ve yollar için kesilen ağaçların en az 5 katı kadar ağaç dikilmesini mecburi hale getirdik. Orada en az 6 noktada yaban hayatının geçişi için ekolojik köprü yapılması şeklinde bir taahhütname aldık" dedi.

Eroğlu, bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bütçesinin yüzde 75'inin DSİ Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 20'sinin Orman Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 2'sinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne, yüzde 4'ünün de bakanlığa ait olduğunu aktaran Eroğlu, şu anda Sayıştay raporlarında herhangi bir problemin bulunmadığını belirtti.

Bakanlık için kiralanan bir araç arızalandığında yerine kısa bir süre için ilgili firma tarafından daha büyük kapasiteli bir aracın verdiğini dile getiren Eroğlu, özellikle araç kiralamanın söz konusu olmadığını söyledi.

İhalelerin, özelliklerine göre, 2886 sayılı Kanuna ve 4730 sayılı Kanuna göre yapıldığını hatırlatan Eroğlu, "Bizim ihalelerimiz tamamen açık ihalelerdir. Herhangi bir usulsüzlük asla yoktur" ifadesini kullandı.

Kuraklığa karşı da büyük tedbirler aldıklarını vurgulayan Eroğlu, içmesuyu konusunda da 2007 yılında bütün şehirler için bir eylem planı hazırladıklarını, buna göre, 70 yerleşim yerinin 30-40 yıl sonrasının içmesuyu ihtiyaçlarını belirlediklerini ve çok hızlı bir şekilde bütün şehirlerin su sorununu çözmek için 70 tane büyük yatırım yaptıklarını kaydetti.

Eroğlu, "Bugün eğer Türkiye'nin her yerinde kuraklığa rağmen su akmışsa, içmesuyu problemi, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Mersin'de, Mardin'de, Kızıltepe'de olmamışsa bu tamamen yaptığımız büyük yatırımlar sayesinde olmuştur" diye konuştu.

Mersin Yeşilovacık'taki projeye de değinen Eroğlu, termik santral için ÇED sürecinin devam ettiğini, deniz alanı foklar için önemli olduğundan hassas davranıldığını aktardı.

Şu ana kadar ORKÖY ve ağaçlandırma faaliyetleri için 97.4 milyon lira kaynak kullanıldığını belirtenEroğlu, geçen yıl 63 milyon 516 bin lirası ORKÖY, 17 milyon 700 bin lirası da ağaçlandırma olmak üzere toplam 81 milyon 200 bin liralık bir aktarma olduğunu, bu yıl da 16,2 milyon liralık bir aktarmanın gerçekleştirildiğini ifade etti.

"6 EKOLOJİK KÖPRÜ YAPILACAK"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 3. köprü ve yollar için kesilen ağaçların en az 5 katı kadar ağaç dikilmesini mecburi hale getirdiklerini vurgulayan Eroğlu, bunu da yol izni ve ruhsat verirken taahhütnameler almak üzere kayıt altına aldıklarını belirtti.

Eroğlu, "Bunun dışında orada en az 6 noktada yaban hayatının geçişi için ekolojik köprü yapılması şeklinde, viyadük ve tüneller hariç olmak üzere diğer alanlarda, eğer bölge ağaçlandırma alanı yolla kesilirse ekolojik köprü yapılması şeklinde bir taahhütname aldık. 6 tane orada ekolojik köprü yapılacak" dedi.

Havaalanındaki alanın, ormanlık alan olarak gözükmesine karşın, bu alanın kömür çıkarılırken tahrip edildiğini, hatta uçaktan bakıldığında adeta aydaki kraterler gibi göründüğünü anımsatan Eroğlu, bu sahadaki 96 bin kardelen soğanının da sökülerek taşındığını anlattı.

İstanbul'da 2014 yılında 1,5 milyon fidan dikildiğini belirten Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü yaptığı tarihten bu yana 18 milyon fidanın İstanbul'da toprakla buluşturulduğunu aktardı. Eroğlu, İstanbul'da geçen yıl 100 bin ıhlamur ve 100 bin erguvan seferberliği başlatıldığını ve bunların dikimlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Kıbrıs Projesi ile ise Mersin Anamur'daki Alaköprü Barajı'ndan, KKTC'deki Geçitköy Barajına yılda 75 milyon metreküp suyun aktarılacağını dile getiren Eroğlu, Alaköprü Barajı ve Geçitköy Barajı için bitiriliş tarihlerine uyulduğunu söyledi. Kara yapılarının tamamlandığını belirten Eroğlu, deniz yapıları ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, hava şartlarına bağlı olarak bunların da kısa sürede bitirileceğini vurguladı.

"MADEN İZİNLERİ MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLİYOR"

HES'lerin denetiminin mevzuata göre firmalar tarafından yapıldığını anımsatan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Yok akrabaların şirketi vesaire, böyle denilebilir dediniz. Bizim yüzümüz ve alnımız açık. Şunu açık yüreklilikle söylüyorum. Biz aile olarak karar aldık. Ne zaman biliyor musunuz? 1994 yılında rahmetli babamla beraber aile meclisinde, dedik ki 'Hiçbir akrabalarımız ne İSKİ'ye gidecek, ne bir kimseye tavassutta bulunacak, ne de devletten bir ihale alacak. Dolayısıyla siz bakın, varsa o şirket sizin olsun."

Maden izinlerinin ve ruhsatlarının Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verildiğini, bütün kuruluşlardan görüş alındığını aktaran Eroğlu, "Hatta çoğu kere de biz vermediğimiz, bazen uygun görmediğimiz izinlere mahkemeye gidiyor. Çünkü Maden Kanunu'nda maden izni 'verilebilir' değil, 'verilir' diye bir madde var. Hatta onun da değişmesini teklif ediyorum şahsen. 'Verilebilir' olması lazım. Yani çoğu kere uygun görmediğimiz madenci mahkemeye gitti, Maden Kanunu'na istinaden izin aldı" değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Şimdi Paşaköy'le ilgili olarak da Maden İşlerinden ruhsatı almış, alanda. Ayrıca bütün kurumlardan görüş almış. Ben İstanbul'da, İSKİ'de çalıştığım için acaba ben sadece İSKİ havzasıyla ilgili bir problem varmı diye ona baktım, bir. Endemik türler açısından bir problem varmı diye ona baktırdım iki. Neticede rapor geldi, bunlarla ilgili problem olmadığı anlaşılınca biz herkese izin verdiğimiz gibi ona da normal bir şekilde izin verdik."

Adrasan'daki yangının da saat 13.32'de çıktığını, ekiplerin saat 13.44'te buna müdahale ettiğini, helikopterin de 18 dakikada yangın bölgesine ulaştığını aktaran Eroğlu, şu anda arazinin tamamının fidan dikilmek üzere hazırlandığını söyledi.

"ORMANCILAR İÇİN ROTASYON UYGULADIK"

Ergene'de 15 paketlik muazzam bir çalışma yaptıklarını ve havza bazında çalıştıklarını hatırlatan Eroğlu, bu kapsamda 3,2 milyar liralık yatırım yapılacağını vurguladı. Eroğlu, 12 büyük ilçe ve şehrin, ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını dile getirdi.

Son 15 yılın en ileri teknolojisinin orada uygulandığını belirten Eroğlu, derelerin tamamen ıslah edildiğini, erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmalarına başlandığını anlattı. Eroğlu, "Allah nasip ederse biz evsel arıtmaların tamamını 2015 yılı sonunda bitiriyoruz. Sanayi arıtmalarının tamamı da 2017 yılında bitecek. Böylece Ergene gerçekten çok güzel bir görünüme kavuşacak" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, köpek dövüşleri yaptıranlara Ankara Şube Müdürlüğünce müdahale edildiğini, 32 kişi hakkında, Ankara Emniyet Müdürlüğünde ifadelerinin alınmasının ardından 4 bin 562 lira idari para cezası kesildiğini aktardı.Ormancıların yerinden edildiği iddiasına ilişkin olarak da Eroğlu, ormancılar için rotasyon uyguladıklarını söyledi. Aynı yerinde 25 yıldır kalan birinin motivasyonunu kaybedebildiğini dile getiren Eroğlu, rotasyonun, hiçbir ayrım yapmadan adil bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.

"LOJMANLARDA KALANLAR MAĞDUR EDİLMEDİ"

Orman Genel Müdürlüğü için yeni bir bina yapıldığını anlatan Eroğlu, lojmanlarda kalanların da mağdur edilmediğini kaydetti.

Orman alanlarındaki maden izinlerinin binde 2 olduğunu, toplam enerji izinlerinin ise binde 8 olduğunu dile getiren Eroğlu, 1 Ocak 2008'de yayınladıkları genelge ile rehabilitasyon projesi hazırlanması zorunluluğu getirdiklerini ve ayrıca bir rehabilitasyon eylem planı oluşturduklarını aktardı.

Ormanlık alanlarda HES'ler için verilen iznin çok düşük olduğunu belirten Eroğlu, başlangıçta kontrol eksikliğinden dolayı bazı yerlerde çıkan malzemenin dere yataklarına boşaltılmasının söz konusu olduğunu, bunların ruhsatlarının iptal edildiğini ve ceza verildiğini söyledi. Eroğlu, HES'lerin yenilenebilir bir enerji üretimini gerçekleştirdiğini, suyu kullanmadığını, sadece gücünden istifade ettiğini dile getirdi.

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesinin düşüşüne de değinen Eroğlu, yağışlarda azalma olduğunu ve bunun yansımalarının görüldüğüne dikkati çekti.

Eroğlu, Çaldağ'daki nikel madeniyle ilgili olarak da birtakım yeni ek şartlar getirdiklerini aktardı.

Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesiyle 2013 yılı kesin hesabı ve Sayıştay raporları komisyonda kabul edildi.

AA 

Bu haber toplam 929 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut fiyatları burada fırladı!09 Şubat 2015 Pazartesi 07:44
  • Sultanahmet Camisi'nin bir minaresinde kayma var09 Şubat 2015 Pazartesi 07:39
  • Bu ilçede değer yüzde 50 arttı!26 Ocak 2015 Pazartesi 08:57
  • Beklenen yasa yürürlüğe girdi!26 Ocak 2015 Pazartesi 07:58
  • Kadıköy'deki binaların yüzde 75'i yenilenmeli26 Ocak 2015 Pazartesi 07:55
  • Tarihi Kayaköy’e otel projesine tepki26 Ocak 2015 Pazartesi 07:28
  • Konut satışında rekor26 Ocak 2015 Pazartesi 07:25
  • AVM'lerin açılıp kapanmasına vali karar verecek26 Ocak 2015 Pazartesi 07:22
  • İkinci el konut alırken dikkat!26 Ocak 2015 Pazartesi 05:53
  • Emlakçıyı aradan çıkaran müşteri mahkum oldu14 Ocak 2015 Çarşamba 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim