• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Ankara, konut sirkülasyonunda rakiplerini geride bıraktı

Ankara, konut sirkülasyonunda rakiplerini geride bıraktı
Lüks konut projelerinde adeta patlama yaşanan Başkent, kişi başına düşen konut alım satım oranlarında da diğer büyükşehirlerden öne çıkıyor.

Ülke ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörü, seçim atmosferleri nedeniyle bir hayli yoğun geçen 2014 yılına veda etmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl konut satış rakamlarını rekorla kapatan inşaat sektörü, 2014 yılını da aynı başarıyla kapatmayı hedefliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde 2014 yılının son 10 ayında toplam 993 bin 168 konutun satışı gerçekleşti. Ocak-Ekim ayları içerisinde 205 bin 422 satış ile İstanbul alım satımda en üst sırada yer alırken, Ankara 112 bin 502 konut satışıyla ikinci sırada yer aldı. 

Sektör temsilcileri, 2013 yılında 1 milyon 144 bin satış rakamına ulaşarak rekor kıran inşaat sektörünün, 2014 yılını da rekorla kapatmasını beklediklerini kaydetti.

Bu yılın başlarında döviz fiyatlarında görülen dalgalanmayla konut satışlarında gerileme gözlendiğini kaydeden Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, söz konusu durgunluğa rağmen son aylarda sektörün toparlandığını bildirdi.
İnşaat firmalarının piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle yaşadığı sıkıntılı günleri artık geride bıraktığını söyleyen Yıldızhan, “Aslında güven ve kaliteden ödün vermeden proje hayata geçiren inşaat firmaları bu süreçten sağlam çıktı. İnşaat Türk ekonomisi için en önemli kalemlerden biri. Sektörün başarısı ekonomiyi de başarıya ulaştırır. Güven ve kaliteyi ön planda tutan inşaat firmaları sayesinde 2014 yılını da rekorla kapatacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

-“Ankara lider”

İstanbul’un 15 milyonu geçen nüfusuna rağmen, Ankara’da 6 milyona yakın kişinin ikamet ettiğini hatırlatan Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, verilere bakıldığında büyükşehirler arasında nüfusa göre en yoğun konut sirkülasyonunun Ankara’da yaşandığını ifade etti.
Verilerin oldukça umut verici olduğunu belirten Ünal Pala, “Bu rakamlar balon iddiasını ortadan kaldırıyor. Evet, bu yıl ülkemiz iki önemli seçim yaşadığı için, ekonominin lokomotifi inşaat sektörü durgunluk yaşadı. Ancak bu durgunluk markalı ve kaliteli konut projelerini etkilemedi. Doğru lokasyonda konumlanan, alt yapısı güçlü ve mimari anlamda da başarılı projeler kazandırdı. Bu önümüzdeki dönemde de böyle olacak” dedi.

-“Modern şehirleşmeye destek veren kazanacak”

Artık Türk inşaatçılarının dünyayla yarışacak konuma geldiğini ifade eden Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, özellikle Ankara’nın modern bir başkent olmasına katkı sağlayacak firmalar sayesinde satış rakamlarının artacağına inandıklarını belirtti.
Londra, Paris, Moskova gibi önemli başkentlerde binadan önce şehirciliğin geldiğini kaydeden Bezci, “Ankara’nın konut sirkülasyonunda lider kent olması dinamizminden kaynaklanıyor. Yaklaşık 40 yılda 6 bin lüks konuta imza atan bir firma olarak şehirleşmenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ancak her firmanın bu farkındalığa sahip olması gerekiyor. Bu sayede talebe uygun konutlar hayata geçirirken, bir yandan da şehre katkı sağlayacak yapılar da ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

-“Başarının sırrı: Doğru lokasyon, doğru proje”

Hayata geçirilen her projenin satış konusunda şanslı olmadığını vurgulayan Uransan AŞ Pazarlama ve Satış Müdürü Gazi Çelik, başarı sırrının doğru lokasyona doğru proje inşa etmek olduğunu bildirdi.
Ankaralı’nın son birkaç yıldır marka projelerle tanıştığını hatırlatan Çelik, şunları söyledi:
“Başkent artık birbiri ardına inşa edilen inşaat projelerinin hayata geçirildiği bir kent oldu. Ancak Ankara’nın dört bir yanındaki yapılaşma bundan sonraki dönemde ilerisi için kazandıracak, komşuluk ilişkilerini yeniden hatırlatacak, samimi ilişkilerin kurulabileceği projeler üzerinde yoğunlaşacak. Başarı isteyen inşaat firmalarının mutlaka bu doğrultuda ilerleyerek, konut alıcısının güven duygusunu pekiştirmesi gerekiyor.”

-“Doğayı unutma”

AYMOR Grup ortaklarından Kürşat Ayhan ise, bunca yapılaşmanın arasında doğayı unutmayan projelerin daha fazla kazanacağına dikkati çekti. 
Artık yeşil alan görmek, temiz hava almak için şehir dışına çıkıldığının altını çizen Ayhan, “Temiz hava ve bol yeşil alan hepimizin özlem duyduğu özellikler haline geldi. Hepimiz inşaatçıyız, bu işten para kazanıyoruz. Ama binaların grisini doğanın yeşiliyle buluşturmamız gerekiyor. Bu özelliklere yer veren projeler kazanıyor. Önümüzdeki dönemde de kazanmaya devam eder” diye konuştu.

-“Sosyal alan lüks değil”

Konut anlayışının değişmesiyle artık ev almak isteyenlerin proje konutlara yönelmeye başladığını vurgulayan LEMA Grup ortaklarından Emre Katırcı ise, özelikle projelerde yer alan sosyal donatı alanlarının ilgi gördüğünü kaydetti.
Kaliteli yaşam kapılarının aralandığı marka projeler sayesinde konut sahiplerine keyifli zaman geçirme imkanı da sunulduğunu ifade eden Katırcı, “Artık ev sahiplerinin oturmak istediği yerlerdeki istekleri de farklılaştı. Konut almak isteyenlerin sorduğu soruların başında artık sosyal donatı alanları geliyor” dedi.

hurriyetemlak.com

Bu haber toplam 674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim