• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Bakan Güllüce İklim Zirvesi’ne katılacak

Bakan Güllüce İklim Zirvesi’ne katılacak
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 20. Taraflar Konferansı (COP20) Peru’da başladı. Zirveyi 195 ülkeden 10 binin üzerinde katılımcı takip ediyor.

İki hafta sürecek olan ve çok sayıda toplantının yapılacağı iklim zirvesine Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın başkanlığında, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel ve diğer ilgili Bakanlıklardan yaklaşık 50 kişilik bir heyet ile katılıyor.

Toplantının 9-12 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek üst düzey bölümüne Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce katılım sağlayarak ülkemiz adına konuşmalar yapacak. Ayrıca Bakan Güllüce’nin ülkelerle ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

İklim konferansının açılış konuşmalarını Peru Çevre Bakanı ve İklim Zirvesi Başkanı Manuel Pulgar-Videl ve BMİDÇS Genel Sekreteri Christina Figueres yaptı. Ayrıca, toplantının açılışında konuşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Rojendra Kumar Pachauri, sıcaklık artışının 2 santigrat derece ile sınırlandırılması için ortak çabanın önemini belirterek, iklim değişikliğine ilişkin somut bilimsel bulgularını ortaya koyarak ve tarafların acil eyleme geçmeye davet etti.

Bilindiği üzere; uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler kapsamında, Kyoto Protokolü’nün ardından hayata geçecek küresel yeni bir iklim anlaşmasının müzakerelerini sürdürüyor. 2015 yılı sonunda tamamlanması ve 2020 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenen mezkûr anlaşmanın müzakerelerinde yoğun bir sürece girdi.

Peru’da şu anda gerçekleştirilen iklim konferansında; 2020 yılında uygulamaya konulması öngörülen anlaşmanın temel unsurları üzerinde uzlaşmaya çalışılacak. 2015 yılı sonunda Paris’te gerçekleştirilecek konferansında ise söz konusu yeni anlaşmanın sonuçlandırılarak imzaya açılması hedefleniyor.

Türkiye Peru’daki iklim konferansında; tüm tarafları kapsayacak, adil ve her ülkenin sosyo-ekonomik göstergelerine, gelişmişlik düzeylerine, imkan ve kabiliyetlerine, tarihi sorumluluklarına göre kendi belirleyeceği hedeflere dayalı esnek bir sistemin oluşturulması yönünde bir tutum benimseyecek.

Bu temel prensipler çerçevesinde oluşturulacak yeni anlaşmada, başka bir deyişle, 2020 sonrasında, küresel sorunlara tarih boyunca da hiçbir zaman sessiz kalmayan Türkiye, üzerine düşen görevleri imkânları ölçüsünde yapmaya hazır olduğunu vurgulamaktadır. Bu meyanda; ülkemiz, uluslararası iklim müzakerelerine aktif bir şekilde katılım sağlayarak milli menfaatlerimizin korunmasına yönelik çabalarını da sürdürüyor.

tokihaber

Bu haber toplam 797 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim